Wat is meerschuim?

Het woord meerschuim komt van het Duitse woord meerschaum dat schuim van de zee betekent. Men dacht dat deze steen gevormd werd door het schuim van de zee (Soetens, 1837). Maar meerschuim is gewoon een heel mooi mineraal. Het is een zachte steenstoort die gemakkelijk te bewerken is (Duco, 2009).

Meerschuim is licht van gewicht en wordt eerst vochtig gemaakt voordat het bewerkt wordt. Met een scherp mes wordt het in de juiste vorm gesneden en daarna wordt het gepolijst met twee stengels van twee soorten paardenstaarten. Na het polijsten wordt de vorm voor ongeveer 5 uur in witte was gedompeld. Tijdens de volgende stap ligt het meerschuim ongeveer 16 uur in de open lucht waarna het meerschuim wordt opgepoetst met linnen doeken (Soetens, 1837).

Meerschuim wordt gewonnen in Turkije. Maar omdat meerschuim schaars is, werd het al snel vervalst (Duco, 2009). Het echte meerschuim wordt blokmeerschuim genoemd. Namaak wordt gemaakt van meerschuimafval vermengd met lijm. Dit materiaal is minder poreus en dat zorgt ervoor dat het minder droog rookt omdat het weinig vocht absorbeert (Duco, 2009)

Meerschuim pijpen roken koel en droog en verkleuren naarmate de pijp gerookt wordt. Let erop dat u een meerschuim pijp nooit afklopt op een harde ondergrond, dit kan ervoor zorgen dat de pijp stuk gaat. Ook met een pijpbestek moet u rustig aan doen. Meerschuim is kwetsbaar en dient dus zacht behandeld te worden.

Een meerschuimen pijp wordt niet voor niets The White Godess genoemd!

Bibliografie

Duco, D. (2009). Fabels en feiten over de meerschuim pijpen. Sijs, P. v. (1997). Van Dale Etymologisch woordenboek. Soetens, C. (1837). Wetenschappelijk maandschrift. Den Haag.